Al in 1882 begon grondlegger

Hendrik Drijfhout met het kweken

van groenten en fruit.

In het begin werden de producten daarnaast ook nog eens zelfstandig verkocht aan de groenteboeren in de stad, de beurtschippers van de eilanden en de dorpen om Harlingen heen. 27 jaar later, in 1909 is het bedrijf van Hendrik Drijfhout verhuisd en hebben zijn zonen – Yke en Bouwe – het van hem overgenomen.

De derde generatie - Hendrik Drijfhout

In de oorlogstijd moest de zoon van Yke Drijfhout, naamgenoot van opa en hierboven afgebeeld - Hendrik Drijfhout - een stuk land zelf beheren. Voordeel voor het familiebedrijf was dat Hendrik om deze reden niet uitgezonden hoefde te worden. Later bleek zijn stuk grond helaas onvruchtbaar te zijn waardoor Hendrik alsnog bij Yke aan het werk kwam. Daar nam hij langzaam maar zeker het bedrijf van zijn vader over. Doordat Hendrik zich ook bezig wou houden met de komkommerteelt die in de jaren 50 zeer rendabel werd, kon hij het bedrijf uitbereiden.

Het schapendijkje

In de tijd dat de Drijfhout’s zich op het Schapendijkje ontplooiden was er geen water, gas of elektriciteit beschikbaar. Als het zomerdag een langere periode droog bleef, werd het land door middel van een pomp handmatig bevloeid met water uit de Ried. Uiteraard kwam in de loop van de tijd wel water, gas en elektriciteit beschikbaar voor de telers, maar dit bracht hoge kosten met zich mee. Echter woog dit wel op tegen het arbeidsintensieve werk. Deze nieuwe voorzieningen brachten ook andere voordelen met zich mee. In plaats van het gebruik van steenkoolbunkers om de kassen te verwarmen kon men over op stookolie, en later na de oliecrisis op aardgas.

Veranderingen

Dat de Drijfhout’s het telen in hart en nieren hebben zitten is een feit. Ze hebben zich bezig gehouden met het telen van velerlei producten zoals, groenten, fruit, aardappelen. Zwarte bessen, druiven, perziken, komkommers en voordat ze met de planten begonnen zelfs nog tomaten. Pas toen die tomaten ook niet meer rendabel bleken, begonnen ze met de bloementeelt. Voornamelijk chrysanten, zaden van cyclamen, kerststerren en knolbegonia’s. Inmiddels is het bedrijf opgesplitst in een bloemisterij/tuincentrum (“De witte kas”) en onze kwekerij.

De witte kas wordt door Hendrik Drijfhout’s zoon Yco beheerd. De kwekerij is door de andere zoon - Jan Drijfhout - overgenomen. Inmiddels is er al weer een nieuwe generatie opgestaan welke de kwekerij van Jan Drijfhout heeft overgenomen. Henk-Jan Drijfhout, de zoon van Yco, heeft nu de leiding over de hypermoderne, computergestuurde kas.


Dit is een samengevat stuk uit het “Oud Harlingen” magazine. Het origineel staat gepubliceerd in de vijftiende jaargang, 2000.