Verzorging PhalaenopsisDe Phalaenopsis moet geplaatst worden op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon, zeker in de zomermaanden. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht. Verder houdt Phalaenopsis niet van tocht en plaats de plant niet direct bij de centrale verwarming.


Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. De minimum temperatuur is 16°C en de maximum temperatuur is 32°C. Phalaenopsis bloeit lang, meerdere weken en vaak zelfs maanden.


Giet het water op de aarde in de pot, dus niet in het hart van de plant. Het water moet op kamertemperatuur zijn. Geef liefst vroeg op de dag water. Beter is nog om de pot gedurende een minuut in een emmer onder te dompelen. Laat de plant na het dompelen goed uitlekken, het te veel aan water kan er dan uitlopen. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water. In de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat, kunt u de plant het beste regelmatig besproeien met water, dit om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.


Bemest de plant van maart tot en met oktober zo’n twee keer per maand met speciale orchideeënmest (via het gietwater). De Phalaenopsis kan luchtwortels buiten de pot laten groeien. Laat deze wortels gewoon zitten, dit is een teken dat de plant het goed naar zijn zin heeft.